Zamestnanci spoločnosti ARRIVA požadujú zvýšenie miezd o 60 eur

07.05.2014 Košice

Košice 7. mája (TASR) – Pracovníci akciovej spoločnosti ARRIVA, ktorá zabezpečuje autobusovú dopravu v okresoch Michalovce, Trebišov, Kráľovský Chlmec a Sobrance, majú podľa člena predsedníctva OZ KOVO Jána Balicu problém zabezpečiť zo svojej mzdy základný životný štandard.

"Súčasná čistá mzda predstavuje u týchto zamestnancov sumu 547 eur. Požadujeme zvýšenie miezd o 60 eur, čo je 8,6 %," povedal Balica, pričom dodal, že v spoločnosti sú aj pracovné pozície, ktoré sú ohodnotené na úrovni 400 eur. Priemerný plat v odvetví doprava pritom dosahuje 823 eur a v Košickom kraji 845 eur. "Vo všetkých porovnávacích ukazovateľoch sú zamestnanci firmy pod priemerom," spresnil a dodal, že záujmom OZ KOVO je dosiahnuť, aby mali zamestnanci a ich rodiny zabezpečenú základnú kúpyschopnosť.

"Na Slovensku sa nevedú diskusie o tom, aké ohodnotenie by zabezpečilo dôstojnú životnú úroveň. Tiež by sme chceli dosiahnuť, aby sa stanovil štandard pre rodiny. Podľa našich prieskumov by štvorčlenná rodina mala mať príjem 1500 eur," dodal Balica.

Prvé kolo kolektívneho vyjednávania sa v spoločnosti ARRIVA, ktorá má 400 zamestnancov, uskutočnilo 23. apríla. Následne sa uskutočnilo stretnutie so zamestnancami, ktorí požiadavku na zvýšenie miezd podporili. "Druhé kolo bude 13. mája, kde zistíme, aký bude postoj zamestnávateľa. Nemáme záujem na ohrození jeho likvidity," doplnil. Pre zamestnávateľa je zatiaľ takáto požiadavka neprijateľná, ale už dnes majú všetci zamestnanci zabezpečený trojpercentný nárast miezd. Balica tiež upozornil, že podľa skúseností OZ KOVO nedochádza u slovenských zamestnávateľov k spravodlivému prerozdeleniu zisku.

O možnosti prípadného štrajku zatiaľ Balica nechcel špekulovať. "Je to jedna z možností. Teraz bude ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania, potom vyjednávanie pred sprostredkovateľom, ale štrajk by bol len poslednou možnosťou," vyhlásil.
 

Vyberte región